Што е Турно скијање – Nomad

Што е Турно скијање

Пролетна подготовка на велосипеди
март 28, 2019

Што е Турно скијање

Турно скијање не е обично скијање.

Турно скијањето во последните години стана се повеќе популарно кај љубителите на природата и спортот и стана една од омилените форми на движење во текот на зимата. По масовноста, може да се спореди со ски трчање и покрај фактот дека, поради условите диктирани од природата, оваа активност е повеќе ориентирана кон планините. Лаиците го идентификуваат турно скијањето со скијање надвор од патеките за кое кај нас е одомаќинет терминот “freeride скијање”.

Турно скијањето во суштина се разликува во начинот на искачување, бидејќи целата тура се базира на сопствени сили. За време на турно скијањето се користи специјална опрема која ни овозможува лесно и ефикасно да се искачуваме со скии на нашите нозе. За време на патувањата можеме да поврземе еден или повеќе врвови, во зависност од состојбата и моменталните снежни услови. Од врвот одиме во долината. Турно скијањето е вистинско искуство кое вклучува и качување и спуштање, и на тој начин поврзува планинарење и скијање во природен амбиент.

 

Опрема

За турно скијање се користи специјална опрема. Многу важен дел од опремата се турно везови кои овозможуваат одење со скии на нозете и специјални “кожи” кои кога се искачувате се лепат на лизгачките површини на ските, што овозможува искачување без лизгање наназад. Пред да започнеме со спуштањето, “кожата” се одлепува и се пакува и нормално можеме да продолжиме да скијаме. Турно скиите од регуларните скии во основа се разликуваат по тежина. Целата опрема за турно е многу полесна, пред се поради практични причини, бидејќи е неопходно да се носи со сопствената сила до избраната цел. Обувките за турно скијање се специјализирани да овозможуваат одење и скијање, и се компромис помеѓу крутите и цврстите скијачки чизми и меките планинарски чизми. За турно скијање исто така, се потребни штеки со поголеми корпи што во голема мера го олеснува движењето во длабок снег.

Ранецот е основен дел од опремата, која мора да содржи опрема за прва помош, резервна облека, храна и пијалоци. Турно скијањето во планините обично се изведува во зима и рана пролет. Поради посебното движење во планинската средина со снег, не смееме да заборавиме на основното “безбедносно трио”, кое содржи примопредавател, лопата и сонда. Предавателот за Лавина емитира сигнали, а во случај на спасување на затрупани скијачи од лавина, овозможува определување на нивната локација. За да се одреди точната локација и положба на телото се користи лавинска сонда, а за брзо ископување ни треба снежна лопата.