Пролетна подготовка на велосипеди – Nomad

Пролетна подготовка на велосипеди

Што е Турно скијање
март 15, 2019
КАКО ДА ОДБЕРАМ СООДВЕТНИ СКИИ
декември 6, 2019

Полека но сигурно ни доаѓа пролетта која со себе носи подолги и соневи денови. Идеален моомент да го разбудите вашиот велосипед од зимски сон и да го подготвите за сезоната која претстои, освен ако не сте од малкумината кои не се плашат од неколку цм снег.

Ви претставуваме неколку основни чекори за проверка на вашиот велосипед:

1.Чистење на велосипедот

Како што е случај кај автомобилите со редовно чистење и одржување се продолжува животниот век на велосипедите. Прв чекор кој треба да го направите е да го исчистите погонскиот дел на велосипедот од насобраната нечистотија и масни наслаги користејќи одмастувач или чистач на ланци. Напоменуваме дека чистотата на погонските делови е од голема важност бидејќи директно влијае врз перформансите на велоиспедот.

По одмастување на погонскиот дел може да преминете на чистење на велосипедот со специјални шампони за велосипеди кои не соджат абразивни материи и не ги оштетуваат бојата или деловите на велосипедот.

Откако ќе завршите со перење на велосипедот може да преминете со подмачкување. За тие цели може да користите масло за ланец за суво или влажно време како и специјални сретства за подмачкување на деловите на велосипедот како што се менувачи, сајли за брзини и кочници и сите подвижни делови.

2. Проверка на сопирачки

Со помош на сопирачките  на велосипедот ја регулирате брзината на движење и кочењето. Со самото тоа, целосно функционални сопирачки се од голема значење за лична безбедност како и безбедноста на другите во сообраќајот. Доколку поседувате велосипед кој има V-brake сопирачки би било убаво кочионите површини на гумичките да ги поминете со ситна шмиргла како би ги отстраниле нечистотијата и металните остатоци. Доколку имате дискови сопирачки на својот велосипед убаво е на почетокот од сезоната, но и неколку пати во текот на сезоната да ги помиенте со чистач за дискови сопирачки.

3. Проверка на сајли и кошулици

Сајлите и кошулиците на велосипедот служат за да ги поврзат рачките од менувачите или кочниците со предниот и задниот менувач и со кочниците соодветно и да обезбеда целосна работа на истите. Често, од нечистотија, прашина и влага целот систем може да биде зар’ѓан или полн со прљавштини и треба соодветно да се исчисти и подмачка. Исто така треба да се проверат кошулиците поединечно и да се види дали некаде има напукнување на металната конструкција и дали сите капачиња функционираат како треба.

4. Проверка на тркала

Целосно функционални и прави тркала се идеја на секој велосипедист. Зошто тоа да не биде случај и со Вас. За таа цел, доколку поседувате алат и знаење убаво би било да ги подмачката главините и исправите бандажите доколку за тоа има потреба. Со оглед какви ни се патиштата, голема е вројатноста дека ќе биде потребна таква интервенција. Доколку не се осеќате доволно спремни и умешни да го извршите овој тип на сервис, нашите искусни сервисери ве очекуваат да ги отстранат сите неправилности на вашиот миленик.

5. Проверка на гуми

Често пати, на почетокот од новата сезона, доколку велосипедот не возен во текот на зимото, притисокот во гумите ќе ви биде намален до состјба во која не е возможно да го возите вашиот велосипед. Доколку поседувате пумпа во вашиот дом, многу брзо и лесно ќе ја завшите задачата, доколку немате, нашите моци ве очекуваат да ви помогнат. Имајте на ум, дека би било убаво да ги замените веќе истрошените гуми на почетокот од сезоната заради ваша лична безбедност.

Откако ќе ги завршите сите пет чекори вие и вашиот велосипед сте спремни за нови предизвици. Веруваме дека ќе имате безброј интересни моменти и незаборавни ситуации во новата сезона.